
Zgodnie z definicją podaną w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2001r : BEZPIECZEŃSTWO – rozumie się jako ogół warunków i działań jakie muszą być spełnione na wszystkich etapach procesu produkcji żywności i obrotu nią w celu zapewnienia zdrowia lub życia ludzi.
Jedynym gwarantem bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej posiłków w żywieniu zbiorowym jest wdrożenie do codziennej praktyki tzw. systemów zarządzania i zapewnienia jakości.
Wśród nich wyróżnia się :
- GHP (Good Hygienic Practice)– Dobra Praktyka Higieniczna, określana często jako tzw. Program Stanowiązcy Warunki Wstępne
- GMP (Good Manufacturing Practice)– Dobra Praktyka Produkcyjna, w tym cateringowa
- HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point System)– System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej należy uznać jako bezwzględną podstawę wszelkich działań na rzecz zapewnienia całkowitego bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej produkowanych posiłków – ich realizacja zapewnia odpowiedni standard zakładu żywienia zbiorowego i jego otoczenia.
System HACCP stanowi dalsze rozwinięcie tych działań i ujęcie ich w sposób systemowy.
Często pojawiają się wątpliwości czy stosownie tych systemów jest rzeczywiście niezbędne do prawidłowego prowadzenia produkcji żywności? Angielskie skróty brzmią obco i wydają się być skomplikowane? – powierz nam wykonanie dla twojego zakładu dokumentacji związanej z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności! Oferujemy doradztwo oraz kompleksowe wykonanie usługi!
Masz pytania? Chcesz wiedzieć więcej?
Skontaktuj się z nami. Odpowiemy na wszelkie pytania oraz doradzimy wybór najlepszego pakietu dla Państwa firmy.